VUGI4

VUGI nummer 4000 att genomföra Vaccinera klubben

Sedan Vaccinera klubben lanserades 2006 har utbildningsupplägget genomförts hela 4000 gånger av idrottsföreningar runt om i landet.

Publicerad: 2022-12-15

Just nummer 4000 var en omvaccinering av studentidrottsföreningen VUGI, Växjö Universitets Gymnastik och Idrottsförening. Vi passade på att ställa föreningsadministratör Alexander Rudensten några frågor om varför de har valt att Vaccinera klubben och vad det har gett dem i antidopingarbetet. 

Varför bestämde ni er för att genomföra Vaccinera klubben? 
Vi har faktiskt varit vaccinerade sedan 2014, så den här gången gjorde vi en uppdatering. Vi blev påminda när vi var på Studentidrottsforum om vikten av att uppdatera och se över sin handlingsplan så att arbetet sker kontinuerligt. Det är viktigt för oss att ha en idrott fri från doping. Ett helhetsgrepp blir extra viktigt för oss då vi är aktiva inom flera olika idrotter, som innebandy, volleyboll, gymnastik och förstås den akademiska idrotten. Vi driver dessutom ett gym och eftersom vi vet att en stor del av dopingen i Sverige sker på motionsnivå inom gymvärlden, vill vi göra vårt för att förebygga just det. 

Hur upplevde ni arbetet med att ta fram en handlingsplan?  
Det kan vara lite svårt att komma i gång, men med den mall och stöttning som finns i upplägget så var det betydligt enklare än vi först trodde. Att det finns en mall gör även att vi inte glömmer såväl de små som de stora sakerna som går att göra för att arbeta förbyggande mot doping.  

Vad tror ni att ni har mest att vinna på att ha genomfört Vaccinerat klubben? 
Det vi vinner mest på är att vi tar tag i det mer ordentligt igen, det är annars lätt att det bara är något som ligger i bakgrunden som alltid finns men kanske inte jobbas så aktivt med som det borde. Nu när vi tagit tag i det ordentligt och med hjälp av mall till handlingsplan, där det finns många bra tips på insatser, kommer vi kunna höja nivån ännu ett snäpp i vårt arbete mot doping.  

Vilken är er största utmaning framöver inom antidopingarbetet? 
Den stora utmaningen, som det alltid är inom föreningsidrotten, är att hålla det vi liv och driva det vidare trots att förändringar sker inom föreningen. Utmaningen är att göra det mer kontinuerligt och inte bara nu precis efter genomförd vaccinering.

Vad vill ni skicka med till föreningar som ännu inte har vaccinerat sig? 
Att de borde göra det, att det är värt den tid det tar och att det egentligen inte tar så mycket tid, för mycket gör ni säkert redan och mycket av arbetet finns det väldigt mycket assistans kring att få från Antidoping Sverige. Det är en stämpel för kvalitet och något positivt som kommer gynna både er egen förening men även hela Sveriges idrottsverksamhet både i nutid och framtid.

Läs mer om Vaccinera klubben