Sökhundsverksamheten

Sidan uppdaterades:

Molly, världens första dopingsökhund, arbetar tillsammans med hundförare med att upptäcka förbjudna substanser och hjälper till i urvalet vid en dopingkontroll. 

Molly är en 9-årig Springer spanieln och hon utgör tillsammans med en hundförare, tillika dopingkontrollfunktionär, ett sökhundsekipage som används för att upptäcka specifika dopingsubstanser som är förbjudna enligt WADA:s dopinglista. 

Sökhunden inskaffades 2017 efter ett samarbete med en tidigare hundutbildare hos Tullen. En analys av hundens egenskaper och lämplighet genomfördes då och hunden Molly har fick därefter en likställd utbildning som Tullens narkotikahundar får. Utbildningen skedde på Tullens träningscenter utanför Stockholm. Molly är världens första och idag enda sökhund på enbart dopingämnen.

Så fungerar det i praktiken

Om Molly på ett uppdrag gör en markering försöker vi identifiera vem som är ägare till föremålet som hunden markerade. Vi tar hjälp av Molly för att spåra ämnen i väskor, skåp, på utrustning och i själva träningsmiljön. Mollys sökningar används sedan för att förfina våra urval av idrottsutövare i dopingkontrollprocessen.

Molly skapar mycket uppmärksamhet och intresse, både från idrottsrörelsen och media. Många kommer fram för att prata, tipsa och ställa frågor om antidopingarbetet och det har producerats videoreportage och tidningsartiklar i både svenska och utländska medier. Molly har ett Instagramkonto och bilder både från uppdrag och i vardagen läggs upp frekvent.

Följ Molly på Instagram:

@dopinghundenmolly

Kontakt

Om du har frågor om vår sökhundsverksamhet går det bra att kontakta avdelningen för Dopingkontroller.