Hem / Utbildning & Fakta / Vad är efedrin för något? Vad används det till? Finns det några bieffekter?

Vad är efedrin för något? Vad används det till? Finns det några bieffekter?


Efedrin är ett stimulantia som i Sverige förekommer som läkemedel i vissa hostmediciner, t.ex. Mollipect och Lepheton. Det förekommer också i vissa läkemedel mot illamående, te.x. Lergigan Comp. Det har också förekommit att oseriösa tillverkare av hälsokostprodukter "kryddat" sina produkter med efedrin och marknadsfört dem som ett fettförbrännande bantningsmedel, ofta i kombination med koffein för att öka ämnesomsättningen.

Vid större doser har efedrin en centralstimulerande effekt, det vill säga det påverkar det centrala nervsystemet i likhet med till exempel amfetamin eller kokain. Den huvudsakliga risken med efedrin och annan stimulantia är att den kan ge biverkningar i form av allvarlig hjärt- och kärlpåverkan, skakningar, svettningar, kräkningar oro och sömnsvårheter och kan vara beroendeframkallande. Man utvecklar också tolerans mot substansen, det vill säga efedrinets verkan avtar vid upprepad användning.

Efedrin har förekommit i styrketräningssammanhang för dess fettförbrännande och uppiggande egenskaper. Även i missbrukarkretsar kan efedrin förekomma. Efedrin är sedan 1/9 2005 läkemedelsklassat i Sverige vilket innebär att det är olagligt att sälja kosttillskott som innehåller efedrin. Efedrin får alltså endast finnas i registrerade läkemedel.